Nuffnag ads

9.11.12

TM - UNIFI Admin Password



Hi,

Kebanyakan pengguna perkhidmatan internet TM-UNIFI yang tak tau bagaimana hendak mengemaskini atau dalam bahasa omputeh nyer "update" router WiFi yang warna oren tuh.. gambaran seperti yang dibawah ini [macam sekolah rendah plak]...



okie kat sini hari nih saya nak ajar bagaimana nak mengemaskini akses keselamatan router anda dan dimana setelah selesai anda membaca anda akan faham bagaimana,

  1.  Menukar nama link WIFI anda.
  2.  Menukar kata laluan utk WIFI & aturan tambahan untuk keselamatan router anda daripada ditumpang oleh toyol - toyol kecik yang akan menyebabkan internet anda jadi lembab.. pasal toyol nih hanya nak guna internet percuma aje...hehehehe....
  3. dan macam2 lagi.. pasal den tak tau aper nak di bubuh.. hahahahahahah
Baiklah mari kita mulakan, selalunyer bila baru selesai pemasangan untuk akaun baru .. default password yang diberi selalunyer.. angka dan abjad, Cth: Ag2451123C dan macam-macam lagi lebey kurang macam tuh lah.. selalu nyer password cam nih memang agak sukar di ingati maka mulah lah kita simpan kat dalam HP, dalam kertas yang mana akan di simpan dalam dompet .. dan macam-macam lagi cara yang agak extreme..

nuff nagging.. lets start...

Menukar kata laluan Router anda.

  • Pertama sekali... mari kita mulakan dengan mengubah suai akses keselamatan utk router anda dulu..
  • memula.. bukak kan lah ie [internet explorer] ker or, mozzila, or chrome..mana2 yang selesa kemudian masuk kat address bar tuh alamat IP nih "192.168.0.1" dan tekan enter, alamat IP nih adalah default gateway untuk TM-UNIFI anda.. rupa yang kuar nanti macam nih....
 
  • kat user name tuh selalunyer pihak TM akan kongsikan cuma seperti yang di bawah nih.. 
Username : admin
Password :

atau

Username : admin
Password : telekom

  • untuk pengetahuan umum ader satu akaun yang di panggil "Super Admin" dan yang nih korang mintak cam aner pun depa takan bagi nyer arr.... dan ianya adalah seperti dibawah nih huh..

Username : operator
Password : telekom

atau yang nih modem yang tanpa attena.. tuh

Username : operator
Password : h566UniFi

atau

Username : operator
Password :


Untuk Versi 7.15 ,

Username: Management
Password: TestingR2 
  • Disini saya sarankan anda menggunakan id "Super Admin tuh" dan bila anda dah log masuk perkara pertama sila lah tukar default password untuk mengakses setting raouter anda ini maksud nyer tukarkan password ADMIN atau password OPERATOR nih... seperti yang dibawah nih huh....
  • Kalau yang versi baru tuh .. 7.15 id super admin adalah Management  ...


jgn luper ekk sila lah off kan yang nih sekali.. nanti saya terangkan.. kat bawah tuh..



  •  Once bila dah masuk kedalam setup page dia silalah pilih menu yang tertera perkataan "MAINTENANCE" dan ia akan kuar macam yang atas tuh.. kemudian masukkan password yang baru .. saya cadangkan gunakan password yang megikut ciri-ciri alphanumeric cth nyer: Han12345678Tu atau Aku2468hEnsEm... yang mana aplikasi untuk hack network susah nak meneka password anda.. tips .. silalah cari password yang senang anda ingat.. dan bukan utuk org lain senang ingat.. okie... next
  • dalam ketetapan asal yang telah di tetapkan oleh pihak telekom.... satu function kat router nih depa bagi ON.. dimana pihak TM buleh masuk jenguk secara talian.. yang mana dalam bahasa inggeris ia di sebut "REMOTE ACCESS" selalunyer depa ON mende cam nih supaya buleh buat bantuan teknikan secara dalam talian jer.. itu plan asalnyer lah .. hehehehe.. but kita nak privisi.. kalu dah access router kita secara tak langsung nyer pihak TM buleh access PC kita.. bukan kita tak caya TM .. tapi .. yang kita tak caya staff dia.. yealah manalah tau ... manusia.. 
  • Dekat router setup page sila pergi ke "ADVANCE" dan pilih option "TR-069" dan dia akan kuar macam bawah nih.. 
 

  • Secara asal pihak telekom akan on "TR-069 Protocol" maka dgn ini silalah OFF kan dgn untick selection tuh macam supaya tanda tuh hilang.... macam kat bawah nih..



  • Maklumat tambahan, kalu nak meningkat kan ciri-ciri keselamatan router nih anda buleh lah mengaktifkan SPI firewall yang telah di sertakan sekali kedalam perisian router nih tetapi dgn mengaktifkan ciri ini anda mungkin akan menghadapi kesukaran untuk menggunakan BitTorrent dimana bit torrent akan menggunakan multiple connections, dan juga ia akan block port forwarding feature.. dan macam- macam lagi huh... kalu nak cube buleh tapi kalu connection lembab semacam sila nyah aktifkannya.. hehehehehe...


  • Anda juga buleh melindung atau sorok id network anda dari tertera dalam list wifi yang ada .. in english depa panggil SSID.. kalu anda search WIFI network yang ader anda cuma akan nampak dalam list tuh ader tertera perkataan Other Network.. kalu nak access dia kena key in nama network yang dah di setkan .. kena specific.. so kat sini hanya tuan tanah sahaja yang tau.. meme susah pada mulanya tapi ila dah biasa celeh gigi.. jer.. but .. network security anda dah di tingkatkan.. 
  • Macam mana nak buat.. okie.. 
    • 1st macam silalah access kedalam system router dgn key in 192.168.0.1 dalam browser anda.
    • default page dia adalah pada SETUP.. dan pada penjuru kiri ada tertera wireless setup.. sila click pada link tuh ... akan tertera pula .. auto wireless setup, manual wireless setup macam kat bawah nih;

    • pilih lah Manual wireless setup..


  • lepas tuh silalah enable hidden wireless tuh... then.. for safety ..rename atau tukar password anda.. kalu rajin silalah rename network anda.. then selesai..
actually tujuan sorok network dan..  rename network adalah untuk menyukarkan hackers atau toyol2 nih menumpang network .. atau dalam erti kata lain .. added layer of defense.. buleh tembus.. but takes time.. and effort to do so.. sampei satu tahap jadi bosan.. hiihhhi

to be contd.....


Nota tambahan: Sila lah guna LAN cable.. jgn guna WIFI bila nak setup network anda.. pihak TM ada bekalkan LAN cable nih.. kepada anda .. warna kuning.. biru bagai... guna jer...






Post a Comment